Történetünk

"Ne csak álmodd vágj is bele"

Szeretünk utazni. Ez a válasz a leggyakrabban feltett kérdésre, azaz "A miért utaztatok?" kérdésre. János ötlete volt az egész, de Esztert sem kellett sokáig győzködni. A cél – naivan – a Világ bejárása volt. Most már tudjuk, hogy ez lehetetlen, de akkor inspirált bennünket. Újat látni és felfedezni. Megérteni mások hogyan és miért élnek úgy, ahogy teszik.

Úgy gondoltuk, hogy egyszerűbb és gazdaságosabb, ha egyben utazunk egy nagyot, semmint mindig elmenni 2 hétre valami messzi tájra. Először hátizsákban gondolkodtunk, aztán jött egy "out of the box" gondolat: mi lenne, ha autóval mennénk? Egy nagyon részletes költségvetés készült és a számok azt mutatták, hogy nincs nagy különbség a folyamatos repülés, tömegközlekedés és a saját autós megoldás között. Így nemsokára megvettük harmadik társunkat a terepjárót és beindult a részletes tervezés.

Egy évig terveztük az utat. 1999-ben még nem volt ennyire digitális a világ. Számtalan telefon, fax – még néhány levél is – hagyta el a pomázi házukat. Aztán egyre több email. 19 oltást kaptunk – ma csak 12-őt kapnánk. Megtaláltuk Ökit (polgári nevén Öhler József), aki a terepjárónkat felkészítette az útra. Egy kiváló 4 kerék hajtású lakóautó készült. Nem gyorsvonat, de minden terepre alkalmas a vízen kívül.

1999. május 20-án indultunk nyugat felé és 2000. július 18-án értünk haza dél felől. A 418 napos túra 103-ik napján vettük meg az első luxuscikkünket egy-egy fagyit. A 246-ik napon "vesztünk össze" először egy piti dolgon és 300-ik naptól a mosásnál már nem válogattuk szét a fehér ruhákat és a színeseket. Legyen tiszta, ez volt a lényeg.

Nagy kaland volt, aminek eredményeként a világlátásunk változott meg gyökerese. Újradefiniáltuk a lehetetlen fogalmát és egy életre megtanultuk, hogy nincs "jó vagy rossz" nemzet, vallás vagy ember hanem csupán "más" van.

Egy laptopon esténként lejegyeztük az aznapi kalandjainkat, amiből aztán megszületetett az utazás naplója, amit – vállalkozó kedvű kiadó híján – saját magunk adtunk ki és az "Irány a Világ" címet kapta.

Több száz élménybeszámolót tartottunk és tejesen azonosultunk egy a jordániai Petra egyik vendégházában látott felirattal: "Do not dream it. Do it!" Azaz "Ne csak álmodd vágj is bele". A világ egy nagy falu, a Tiéd is, hogy felfedezd!